Okay, ik zal het maar meteen bekennen: ik ben dol op zoetigheid. Het kan mij eigenlijk niet zoet genoeg zijn, van alle soorten chocolade tot groot schuimgebak. Heerlijk! Maar oei, niet zo goed voor je. En dan heb ik het niet eens over mijn figuur. Suiker is ronduit verslavend. Dat dát echt waar is, heb ik meteen gemerkt toen ik van plan was minder geraffineerde suikers te nuttigen. Pfff, dat is afkicken. Maar het lukt! Zeker met het boek van Karlijn Smeets bij de hand. Het heet Smullen zonder Suiker!
Een kookboek voor snoepkonten die gezonder willen leven.
Gezonder leven
Het voelt redelijk als een geruststelling dat de schrijfster van dit kookboek laat weten: “Gezonder leven en met snoep en suiker stoppen was wat ik zou gaan doen. Dat was echt afkicken, want ik was jarenlang verslaafd geweest aan suiker!” Ik herken het. Maar ik zet door, mede dankzij haar tips en uitleg over vrij eenvoudig anders en gezonder eten, zonder geraffineerde suikers. Ik start met het maken van de citroencake. Lekker ouderwets en dit keer geen suiker, maar eerst boodschappen doen voor mijn nieuwe zoetstoffen… ik zoet nu met rauwe honing, en werken met amandelmeel, vanillestokje en kokosolie. Het resultaat? Zalige cake. Een aanrader. Mijn tweede test doe ik met de watermeloen sorbet. Het recept oogt eenvoudig, dus ik ga aan de slag met ahornsiroop (hiervoor moet ik ook weer naar de reformwinkel), watermeloen en limoenen. Dat is alles. Aan ingrediënten gaat er dus niet zo heel veel in. Ik heb geen ijsmachine dus ik werk verder met een blender (of keukenmachine) en mixer in een diepvriesbak. Het ruikt lekker fris. Die invriestijd van twee uur haal ik maar net voor de kinderen thuiskomen en het zelfgemaakte ijs willen testen. Ze smullen er van en het is nog gezond(er) ook. Een succes.